Na sami spomen roštilja u naše misli dolazi razne mesne delicije poput ćevapa, ražnjića, kotleta, pljeskavica. Međutim sa malo mašte možemo upotpuniti naš menu i sa raznim povrćem. Tako uz kombinaciju roštilj kobasice, šampinjona, krumpira i raznog povrća možemo napraviti ukusno i hranjivo jelo na roštilju. Pogledajte u nastavku kako pripremiti punjene šampinjone na roštilju.
Sastojci za punjene šampinjone pripremljene na roštilju
- 1 pakiranje dimljene ili roštilj kobasice
- 8 velikih šampinjona
- 4 manja mlada luka
- 1 veliki krumpir
- 1 češanj češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g sir gaude
- 2 žlice maslaca
- sol, papar po želji ili još bolje koristiti vegetu
Kako pripremiti punjene šampinjone na roštilju
- Operite sve gljive pod tekućom vodom i odmah nježno obrišite papirnatim ručnikom. Pažljivo odvojite stručke (‘stabljike’) gljive od klobuka i sačuvajte ih. Lagano osolite klobuke i u svaki stavite malo maslaca. Pecite ih oko 10 minuta na zagrijanom roštilju zajedno sa kobasicama.
- U međuvremenu sitno nasjeckajte mladi luk, češnjak i stabljike šampinjona. Ogulite krumpir i narežite ga na manje kockice. U dubljoj tavi otopite malo maslaca i dodajte sve sastojke, posolite i popaprite po ukusu i dinstajte oko 10 do 15 minuta, povremeno promiješajte. Krumpir treba biti mekan, a gljive i luk skoro kuhani. Dodajte kobasicu pečenu na roštilju i narezanu na kockice te vrhnje za kuhanje, promiješajte i pustite za zakuha.
- Maknite nadjev s vatre i pustite da se malo ohladi i stisne. Nadjevom potom napunite svaki pečeni klobuk šampinjona, pospite naribanim sirom i vratite kratko na roštilj dok se sir ne otopi.
Savjet
- Ovdje smo se odlučili za nadjev od krumpira i kobasice, ali ako izostavite meso, šampinjonima možete razveseliti prijatelje koji vole vegetarijansku hranu.
- Umjesto na roštilju, šampinjone i kobasice možete peći i u pećnici, a kobasice prema želji možete zamijeniti pancetom ili nekom trajnom kobasicom koju onda nije potrebno prethodno peći.