Pages

Zanimljivosti o roštilju

 


Što je to roštilj?

Roštilj je naziv za spravu ili način za pripremanje hrane, najčešće mesa, pomoću vatre, dima ili vrućeg uglja. Hrana koja se priprema na ovaj način se zove roštiljska hrana. Roštilj se najčešće koristi na otvorenom prostoru, dok se u restoranima ili sličnim objektima koriste veliki roštilji od cigli ili metala izgrađeni u tu svrhu.

Roštilj je uređaj za kuhanje uz pomoć topline. Osim uporabe drvenog ugljena za postizanje željene temperature, postoje i drugi načini za izdvajanje topline - iz električne energije ili plina.

Postoji veliki broj uređaja s različitim tehnologijama kuhanja hrane za roštilj. Različiti modeli namijenjeni su za uporabu u prirodi ili u zatvorenom prostoru. Neki od njih se lako prevoze, drugi su stacionarni. Izmjena instalacije može ukazivati ​​na prisutnost ili odsutnost poklopca.

Ljudi su odavno voljeli mirisno meso, ribu ili povrće kuhano na drvenom ugljenu. Međutim, nije uvijek moguće izaći u prirodu. Uz pomoć moderne tehnologije, ovaj problem se lako rješava.

Priprema hrane pomoću roštilja ima svojih prednosti. Uostalom, kada kuhanje ne treba koristiti maslac, za razliku od prženja u tavi.

Tehnologija kuhanja uključuje stvaranje kore, koja zadržava sve sokove unutar vitamina i elemenata u tragovima.

Moderni električni roštilji s infracrvenim zračenjem omogućuju kuhanje najviše prehrambene i lako probavljive hrane.

Međutim, roštilj ima svoje nedostatke. Neki od njih mogu prouzročiti značajnu štetu ljudskom tijelu.

Kada kuhate meso na otvorenom, mnogi ljudi često zanemaruju foliju. Međutim, to može dovesti do oštećenja hrane. Plameni plamen u ugljevlju može izgorjeti hranu, a tekuća masnoća prožima meso štetnim kancerogenim tvarima.

Velik dio nutricionista smatra da je konstantna uporaba mesnih proizvoda na žaru opasna za ljudsko zdravlje. Omiljeni od mnogih korica na komadu mesa mogu dovesti do tužnih posljedica za tijelo.

Upotreba tekućine za paljenje također je štetna. Te tvari će pokvariti okus proizvoda i impregnirati ga kemikalijama koje se nalaze u mješavini i postati štetnije kada se spaljuju.

Korištenje novinskog papira za paljenje šteti kuhanoj hrani. Sastav tiskarske tinte uključuje olovo - tvar koja se nalazi u plućima i nakuplja se u tijelu.

Hrana iz mikrovalne pećnice na "roštilju" ne donosi nikakvu korist. Mikrovalovi prodiru u proizvod i lišavaju ga svih hranjivih tvari.

Međutim miris roštilja i dobro pripremljeno meso i kvalitetno i stručno ispečeno na roštilju privlače nas na ovakav način pripreme hrane.

U nastavku donosimo informacije kakvih sve roštilja imamo na tržištu.

Moderno tržište je širok asortiman raznih modela roštilja, prilagođenih za dom i otvoreni prostor. Mogu se klasificirati prema načinu proizvodnje topline.

Električni roštilj

  • Električni uređaji su popularni za kućnu uporabu. Električni modeli pripremaju jelo bez masti, jer se ulije u ugrađeni odjeljak. Prednosti električnog roštilja uključuju činjenicu da je bezdimni.  Priprema proizvoda u ovim aparatima koristi se grijaćim elementima koji pretvaraju električnu energiju u toplinsku energiju..

Plinski roštilj

  • Takvi su modeli vrlo popularni u mjestima javne kuhinje zbog brzine postizanja željene temperature. Uređaji na plin vam omogućuju da kuhate hranu bez otvorenog plamena, a da pritom zadržavate okus i ne udišete dim. Plinski modeli namijenjeni su kuhanju i grijanju više posuda, odnosno pripremu veće količine hrane. Istodobno se temperatura topline može lako podesiti. Modeli su opremljeni plinskim cilindrima sa sigurnim ventilima.

Roštilj na drva i ugljen

  • Ovi modeli namijenjeni su kuhanju u prirodi. U dvorištu pod nastrešnicom, možete instalirati stacionarni roštilj s roštiljem za kuhanje ili prijenosni roštilj na kotačima, a za izlete na piknik bolje je odabrati kompaktan model. Set obično uključuje zdjelu od lijevanog željeza ili čelika za ugljen ili drva za ogrijev i rešetku.

Pribor za roštilj

Izbor modela roštilja često ovisi o potrebnom dodatnom priboru za roštilj. Sve komponente su podijeljene na one koje su neophodne u procesu kuhanja, i one koje olakšavaju taj proces. Posebne štipaljke pomoći će lagano okretanje mesa ili povrća na roštilju, uklanjanje gotovog jela sa roštilja i pretvaranje ugljena tijekom prženja. Posuda za pečenje u setu omogućit će vam kuhanje najosjetljivijeg i sitnijeg komada povrća ili ribe, a vulkanski kamen će vam omogućiti da lako dobijete jelo potrebnog kvaliteta..

Set za roštilj može se satojati od startera za paljenje ugljena, elektroničkog termometar za proizvode, četke, rukavice i lopatice. Neki modeli opremljeni su sredstvima za paljenje i specijalne šibice, polimer-kompozitni cilindri za plinske roštilje


 
 
Blogger Templates