Sastojci za pripremu svinjskih rebaraca na roštilju
- 2 kg svinjskih rebara u komadu
- 4-5 većih glavica luka
- suha mješavina začina
- umak za roštilj
Kako pripremiti rebarca na roštilju
- Rebarca okrenite, pa po kostima poprijeko oštrim nožem lagano zarežite čitavom dužinom nekoliko puta, da napravite zareze na opni kojom su presvučena rebra. To će spriječiti da se opna skvrči i deformira ploču rebara.
- Rebra štedljivo nauljite ili samo navlažite, pa sa svih strana dobro utrljajte suhu mješavinu začina.
- U posudu dovoljno veliku da vam u nju stanu rebra u komadu na dno poslažite ploške luka koje ste narezali na otprilike pola centimetra debljine i prekrijte čitavo dno.
- Nalijte vode tek toliko da pokrije poslagane ploške luka. Na luk položite ploču rebara. Posudu poklopite, a ovu količinu rebara pecite na 140-160°C najmanje 1,5-2 sata
- Nakon što ste ih naparili i ona su dovoljno mekana da se već gotovo odvajaju od kostiju, ohladite rebra pa ih zamotajte u prianjajuću foliju i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Za dovršiti ih na roštilju, izvadite ih iz hladnjaka da dosegnu sobnu temperaturu, a zatim ih 20 minuta do pola sata pecite u sigurnom kutu roštilja, prvo na strani kostiju, a zatim okrenite, da dobiju koricu i da se dodatno otopi masnoća.
- Nakon toga ih premažite roštilj umakom i stavite još 5-10 minuta na jaku vatru, ali nemojte skidati oka s njih, da se rebarca, odnosno roštilj umak kojim ste ih premazali, a koji u pravilu uvijek sadrži šećere, ne prepeče i tako zagorči i uništi sav vaš trud.
Kako napraviti suhu mješavinu začina za meso
Sastojci za otprilike 2 kg mesa
Sastojci za otprilike 2 kg mesa
- 2 žlice smeđeg šećera • ½ žličice slatke mljevene crvene paprike (dimljena će biti još bolja)
- 2 žličice češnjaka u granulama
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žličica soli
- 1 žličica suhog origana
- 1 žličica suhog bosiljka
- 1 žličica gorušice
- 1 žličica kima
- ½ žličice kajenskog papra
- ½ žličice mljevene chilli papričice
- ½ žličice papra
Priprema začina za meso
- Gorušicu i kim smrvite u mužaru u prah, dodajte suho začinsko bilje, pa i njega lagano dodatno usitnite, a zatim jedan po jedan umiješajte i sve ostale začine i šećer. Dobro promiješajte i smjesom natrljajte rebarca ili bilo koje drugo meso. Ovako pripremljena mješavina dobro zatvorena u staklenci može stajati do dva mjeseca.
Pripremite najfiniji roštilj umak
Sastojci
Sastojci
- 500 ml kečapa ili domaćeg umaka od rajčice
- 250 ml vode ili tekućine od parenja rebaraca
- 50 ml jabučnog octa
- 2-3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice meda
- ½ žlice soli
- 1 žlica papra
- ½ žlice češnjaka u prahu
- 1 žlica senfa
- 3 žlice Worcester umaka
- ¼ žličice kajenskog papra
- ½ žlice suhog origana
- ½ žlice suhog bosiljka
Sve sastojke pomiješajte u posudi i kuhajte otprilike sat do sat i pol da se umak zgusne.
Pred kraj provjerite i dotjerajte umak po svom ukusu. Želite li slađi, slaniji, kiseliji ili ljući, dodajte još šećera, soli, octa ili ljutog umaka. Dobro zatvoren umak će stajati u hladnjaku i nekoliko tjedana.