Pages

Mesne loptice s roštilja i avokado umak



http://recepti-rostilj.blogspot.com.tr/


Sastojci za pripremu mesnih loptica
  • 850 g mljevene junetine
  • 150 g slanine
  • 250 g crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka (bijelog luka)
  • 2 jaja
  • 1 žlica sjeckanog svježeg peršinovog lista ili vlasca
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 1/2 žličice soli (ili prema ukusu)
Sastojci za umak od avokada
  • 2 zrela avokada
  • 1/2 manjeg crvenog luka
  • 1 jalapeno papričica
  • sok 1 limete
  • 3 žlice sjeckanog svježeg korijandera
  • sol i papar
Mljeveno meso možemo pripremati u raznim oblicima. Na roštilju ga pripremamo u obliku ćevapa ili pljeskavica dok ga oblikovanog u mesne okruglice odnosno loptice ubacujemo u razne umake ili pržimo na tavi kao faširance.

U ovom receptu smo smjesi za mesne okruglice dodali malo slanine za ekstra ‘šmek’, nanizali ih na drvene ražnjiće i spekli ih na roštilju. Ako vam je ponestalo inspiracije što poslužiti uz meso s roštilja, onda vam dajemo prijedlog da isprobate pikantni umak od avokada.

Zreli avokado nije pasiran već nasjeckan što nimalo nije umanjilo glatku teksturu ovog umaka koji savršeno nadopunjuje mesne okruglice s roštilja.

Priprema:
  • Zreli avokado očistite (uklonite košticu i ogulite koru) i narežite na što sitnije kockice. Luk sitno nasjeckajte, a umjesto crvenog luka možete koristiti ljubičasti ili mladi luk. Jalapeno ili neku drugu ljutu papričicu očistite od koštica i sitno nasjeckajte.

  • Pomiješajte sastojke pa dodajte svježe cijeđeni sok limete, korijander te začinite solju i paprom prema ukusu. Stavite u frižider da se hladi pa pripremite mesne loptice.

  • U većoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu sa sitno sjeckanom slaninom, naribanim lukom, protisnutim češnjakom, jajima, svježe sjeckanim peršinovim listom (ili vlascem) te paprom i solju. Smjesu miješajte rukama dok se svi sastojci nisu dobro proželi i dok smjesa nije kompaktna (ne raspada se).

  • Oblikujte mesne loptice i nanizajte ih na ražnjiće po izboru (drvene, metalne). Između okruglica možete dodati povrće po izboru poput tikvica, luka ili paprike. Premažite ih s malo maslinova ulja i pospite solju po ukusu.

  • Pecite ih na roštilju dok ne poprime smeđu boju sa svih strana, ukupno oko 8 minuta, ovisno o jačini vatre.
Poslužite sa avokado umakom.




 
 
Blogger Templates