Sastojci za pripremu mesnih loptica
- 850 g mljevene junetine
- 150 g slanine
- 250 g crvenog luka
- 2 češnja češnjaka (bijelog luka)
- 2 jaja
- 1 žlica sjeckanog svježeg peršinovog lista ili vlasca
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- 1/2 žličice soli (ili prema ukusu)
- 2 zrela avokada
- 1/2 manjeg crvenog luka
- 1 jalapeno papričica
- sok 1 limete
- 3 žlice sjeckanog svježeg korijandera
- sol i papar
Mljeveno meso možemo pripremati u raznim oblicima. Na roštilju ga pripremamo u obliku ćevapa ili pljeskavica dok ga oblikovanog u mesne okruglice odnosno loptice ubacujemo u razne umake ili pržimo na tavi kao faširance.
U ovom receptu smo smjesi za mesne okruglice dodali malo slanine za ekstra ‘šmek’, nanizali ih na drvene ražnjiće i spekli ih na roštilju. Ako vam je ponestalo inspiracije što poslužiti uz meso s roštilja, onda vam dajemo prijedlog da isprobate pikantni umak od avokada.
Zreli avokado nije pasiran već nasjeckan što nimalo nije umanjilo glatku teksturu ovog umaka koji savršeno nadopunjuje mesne okruglice s roštilja.
Priprema:
U ovom receptu smo smjesi za mesne okruglice dodali malo slanine za ekstra ‘šmek’, nanizali ih na drvene ražnjiće i spekli ih na roštilju. Ako vam je ponestalo inspiracije što poslužiti uz meso s roštilja, onda vam dajemo prijedlog da isprobate pikantni umak od avokada.
Zreli avokado nije pasiran već nasjeckan što nimalo nije umanjilo glatku teksturu ovog umaka koji savršeno nadopunjuje mesne okruglice s roštilja.
Priprema:
- Zreli avokado očistite (uklonite košticu i ogulite koru) i narežite na što sitnije kockice. Luk sitno nasjeckajte, a umjesto crvenog luka možete koristiti ljubičasti ili mladi luk. Jalapeno ili neku drugu ljutu papričicu očistite od koštica i sitno nasjeckajte.
- Pomiješajte sastojke pa dodajte svježe cijeđeni sok limete, korijander te začinite solju i paprom prema ukusu. Stavite u frižider da se hladi pa pripremite mesne loptice.
- U većoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu sa sitno sjeckanom slaninom, naribanim lukom, protisnutim češnjakom, jajima, svježe sjeckanim peršinovim listom (ili vlascem) te paprom i solju. Smjesu miješajte rukama dok se svi sastojci nisu dobro proželi i dok smjesa nije kompaktna (ne raspada se).
- Oblikujte mesne loptice i nanizajte ih na ražnjiće po izboru (drvene, metalne). Između okruglica možete dodati povrće po izboru poput tikvica, luka ili paprike. Premažite ih s malo maslinova ulja i pospite solju po ukusu.
- Pecite ih na roštilju dok ne poprime smeđu boju sa svih strana, ukupno oko 8 minuta, ovisno o jačini vatre.
Poslužite sa avokado umakom.